Ανακαίνιση κατοικίας στο Ηράκλειο

Σκοπός μας ήταν να μετατρέψουμε μία παλιά δίχωρη πετρόκτιστη κατοικία σε ένα σύγχρονο και λειτουργικό σπίτι.

palia

Η κατοικία αρχικά αποτελούνταν από ένα μεγάλο πετρόκτιστο δωμάτιο  με ξύλινη στέγη. Ένας ξύλινος τοίχος χώριζε την τραπεζαρία από το υπνοδωμάτιο όπου υπήρχε και ένας ξύλινος οντάς.  Όπως στα περισσότερα σπίτια της εποχής, η κουζίνα και το μπάνιο κατασκευάστηκαν αργότερα εκτός του σπιτιού, στην πίσω αυλή.

Κύριο μέλημά μας ήταν να βρεθεί ένας τρόπος να ενσωματωθούν τα εξωτερικά δωμάτια στο κυρίως κτίριο χωρίς όμως να χάσουμε το φως και τον αέρα της πίσω αυλής. Έτσι σχεδιάσαμε μία κατασκευή από ξύλο και γυαλί, με μεγάλο ύψος και μεγάλα ανοιγώμενα παράθυρα που ενώ στεγάζει το χώρο, δίνει την αίσθηση του αίθριου, και αφήνει το φως και τον αέρα να φωτίζουν και να δροσίζουν το σπίτι. Επίσης αποφασίσαμε να αφαιρέσουμε τον εσωτερικό τοίχο στο μεγάλο δωμάτιο ώστε να δημιουργήσουμε ένα μεγάλο ενιαίο χώρο που φωτίζεται και από τις 2 πλευρές.

patari

Isogeio

tomh-a

tomh-b

Η στέγη αντικαταστάθηκε, ενώ το πατάρι σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε από την αρχή ώστε να φιλοξενήσει ένα άνετο το γραφείο. Το υπνοδωμάτιο μεταφέρθηκε στο χωριστό δωμάτιο στην πίσω πλευρά του σπιτιού για να μπορεί να απομονώνεται από το κυρίως σπίτι ενώ η κουζίνα μεταφέρθηκε στο χώρο κάτω από το πατάρι αφήνοντας το σαλόνι στον ψηλοτάβανο χώρο στην είσοδο του σπιτιού. Επιλέξαμε ανοιχτά χρώματα στα ξύλα και σε όλα τα υλικά ώστε να φωτίσουν και να δίνουν την αίσθηση του «μεγάλου» στους χώρους μας. Το πολύ μικρό μέγεθος της κατοικίας μας οδήγησε στο σχεδιασμό όλων των επίπλων ώστε να εκμεταλλευτούμε και τον παραμικρό  χώρο για αποθήκευση.

saloni

bibliothiki

rafakia

patari koyzina

dwmatio-mpanio

eksw-mprosta

eksw plai

πίσω στην Αποκατάσταση.Ανακαίνιση...