Αποκατάσταση κατοικίας σε χωριό του Ηρακλείου

Ένα ιδιαίτερο έργο που μας έδωσε την ευκαιρία να πειραματιστούμε με καινούρια υλικά όπως το βιομηχανικό δάπεδο, η πατητή τσιμεντοκονία, και πολλά inoxστοιχεία, και να τα ταιριάξουμε με την παραδοσιακή αρχιτεκτονική.

palia-mprosta

Το κτίριο συγκροτούν 3 ανεξάρτητα κτίσματα: ένα διώροφο, ένα ισόγειο, και ένα ημιυπόγειο τα οποία παρόλο που αποτελούσαν τις κατοικίες 2 οικογενειών, λόγω του μεγάλου μεγέθους τους και της θέσης τους, είχαν χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν για να στεγάσουν το καφενείο του χωριού, την αίθουσα που γινόταν οι συνελεύσεις ακόμα και τα γλέντια των γάμων.

palia-katw

palia-mesa

Επιθυμία των ιδιοκτητών ήταν να διατηρήσουν την παράδοση του κτιρίου και να δημιουργήσουν ένα σπίτι με σύγχρονες ανέσεις στο οποίο θα μπορεί να μαζεύεται ολόκληρη η οικογένεια και οι φίλοι τους τα σαββατοκύριακα και στις γιορτές.

Χρειάστηκαν αρκετές εργασίες επισκευής της πέτρινης τοιχοποιίας και παράλληλα δημιουργήθηκε ένα άνοιγμα ώστε να ενωθούν μεταξύ τους τα 2 κτίσματα που πλέων αποτελούν το κυρίως σπίτι. Επίσης αντικαταστάθηκαν τα ξύλινα στοιχεία (δοκάρια, πάτωμα, στέγες) ενώ κατασκευάστηκε ένας όροφος (σοφίτα) από ξύλο, πάνω από το ισόγειο κτίριο.

eksw-katw

Ο πιο ιδιαίτερος χώρος του σπιτιού είναι η κουζίνα η οποία διαμορφώθηκε στο δωμάτιο που υπήρχε ο παραδοσιακός πετρόκτιστος ξυλόφουρνος. Ο φούρνος, όπως και η οροφή με το καλάμι, επισκευάστηκαν και αναδείχτηκαν με τον κατάλληλο φωτισμό και έδεσαν άψογα με πολύ μοντέρνα υλικά όπως το βιομηχανικό δάπεδο, που έχει χρησιμοποιηθεί σε όλο το σπίτι, και οι inox λεπτομέρειες στα ντουλάπια.

koyzina

Δίπλα στην κουζίνα δημιουργήθηκε το σαλόνι με το τζάκι και τη σκάλα που οδηγεί στη σοφίτα ενώ στο μεγαλύτερο χώρο του σπιτιού φτιάξαμε την τραπεζαρία από την οποία με μία ξύλινη σκάλα κατεβαίνουμε στο καφενείο!

saloni-skala

sofita

trapezaria

kafenio-skala

teziaki

Στο 3ο κτίριο, το οποίο παραμένει ανεξάρτητο από το κυρίως σπίτι, διαμορφώσαμε τον ξενώνα επισκευάζοντας τον ξύλινο οντά. Τέλος, αποκαλύψαμε και αναδείξαμε, με τον κατάλληλο φωτισμό, τους φυσικούς βράχους που οριοθετούν την αυλή και τους στολίσαμε με κρητικά αρωματικά φυτά.

eksw-eisodos

eksw-olo

πίσω στην Αποκατάσταση.Ανακαίνιση...